fredag den 12. december 2014

Hvad stod til grunde for Manhattanprojektet?


Det hele begyndte, da den franske fysiker Antoine Henri Becquerel opdagede radioaktiviteten. Han begyndte at arbejde sammen med Marie Sklodowska-Curie og Pierre Curie, og de tre fik sammen Nobel-prisen i 1903. Senere var det den ungarske fysiker Leó Szilárd og italienske Enrico Fermi, der sammen udviklede og tog patent på atomreaktoren, som de så dog først fik i 1954.
Albert Einstein skrev et brev til den daværende præsident Franklin Roosevelt, hvor han beskrev vigtigheden af atomfysikken. Samtidig angreb Japan Pearl Harbour, og man troede at Tyskland var i gang med at udvikle atomvåben. Dette var starten på Manhattanprojektet. USA havde et tæt, tophemmeligt samarbejde med Storbritannien og Canada, og det var den amerikanske oberst James C. Marshall, der ledede projektet i starten, sammen med generalmajor Thomas. M. Robbins og generalløjtnant Leslie Groves. Man var dog ikke tilfreds med Marshalls arbejde og i samarbejde med blandt andet Somervell og Styer, blev Leslie Groves valgt som leder, igennem resten af projektet. Robert Oppenheimer var den førende fysiker inden for projektet, og der var blandt andet også han job at finde de bedste hjerner til at medvirke i projektet. Blandt andet var Einstein, Niels Bohr og Charles Lauritsen med, samt omkring 150.000 andre personer.




Trinity var kodenavnet for den første atombombe nogensinde fremstillet. Den blev færdig i juli 1945, og var en plutonium bombe. Man testede bomben den 16. Juli 1945 ude i ørkenen i New Mexico, og blev meget overrasket over hvor kraftfuld den var. Denne var starten på produktionen af henholdsvis Little Boy og Fat Man som blev smidt over Hiroshima og Nagasaki.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar